Cyberaanval
Voorkomen is beter dan genezen. Zeker op het gebied van cybercrime. We weten het allemaal, maar vaak komen we pas te laat in actie. Bijvoorbeeld pas als jouw bedrijf slachtoffer wordt van een cyberaanval. Maar hoe groot is het risico hierop? En hoe kun je zo’n aanval voorkomen? Dat vertellen we op deze pagina.
Wat is een cyberaanval?
Een cyberaanval is een kwaadwillige poging door een cybercrimineel om als het ware digitaal in te breken. Het doel hiervan is netwerken of digitale apparaten te verstoren, toegang te krijgen tot gegevens of controle te krijgen over IT-systemen. Met als uiteindelijk doel financiële winst voor de cybercrimineel. Er zijn verschillende soorten cyberaanvallen, we zetten de belangrijkste voor je op een rij.
De verschillende soorten cyberaanvallen
Als organisatie bestaat het risico dat je met de volgende cyberaanvallen te maken krijgt:
Hacking
Bij hacking dringt de cybercrimineel (de ‘hacker’) je netwerk of computersysteem binnen om informatie in te zien of te stelen. Je kunt het vergelijken met een eenpuntsslot op de voordeur of misschien wel de sleutel die op het slot steekt: door slechte (of achterhaalde) cybersecurity-software hebben hackers vrij spel.
Phishing
Bij phishing worden mensen misleid om gevoelige informatie te delen. Het gaat hier om informatie zoals wachtwoorden of creditcardnummers. Cybercriminelen doen dit door zich voor te doen als een betrouwbare entiteit via e-mail, websites of whatsapp. Het is als bedrijf daarom belangrijk om niet alleen te investeren in cybersecurity-software, maar ook in cybersecurity-training voor je medewerkers.
Identity Theft
Hierbij stelen cybercrminelen persoonlijke informatie, zoals sociale zekerheidsnummers of bankgegevens. Vaak door zich voor te doen als een ander persoon – dit is een vorm van phishing. Op naam van deze mensen worden dan bijvoorbeeld tickets geboekt of andere grote aankopen gedaan. De cybercrimineel gaat er met de identiteit van de gebruiker vandoor.
Malware aanval
Bij dit type cyberaanval worden virussen, wormen, trojans en ransomware gebruikt om computers of netwerken te infecteren. Ransomware vergrendelt bijvoorbeeld de toegang tot gegevens totdat een losgeld wordt betaald.
Denial of Service (DoS) en Distributed Denial of Service (DDoS) Aanvallen
Bij een D(D)oS-cyberaanval wordt een website of netwerk overlast – waardoor het onbeschikbaar wordt voor de legitieme gebruikers.
Wat zijn de gevolgen van een cyberaanval
Je denkt misschien dat een cyberaanval jou niet overkomt. Think again: uit onderzoek blijkt dat hackers minstens 93 procent van de bedrijfsnetwerken kunnen binnendringen. Denk je nu: ach, bij ons valt niets te halen? Ook dat is niet waar.
Grote organisaties – waar cybercriminelen het liefst binnendringen – zijn vaker beter beveiligd dan kleinere spelers in bijvoorbeeld het MKB. Deze MKB’ers zijn toeleveranciers van de kleine bedrijven – en daardoor het perfecte doelwit voor een cyberaanval. Een cybercrimineel kiest namelijk de weg van de minste weerstand: daardoor is ook jouw (kleinere) organisatie een magneet voor cyberaanvallen. Bescherm je organisatie tegen een cyberaanval om de volgende gevolgen te voorkomen:
Economische schade:
Je krijgt te maken met enorme financiële verliezen door het stilleggen van de productie, herstelkosten en verlies van klanten.
Reputatieschade:
Een aanval heeft een grote impact op je klantvertrouwen en reputatie – waardoor je ook op de lange termijn hier de impact van voelt.
Juridische gevolgen:
Als bedrijf kun je aansprakelijk worden gesteld als data wordt gelekt. Hierdoor moet je mogelijk opdraaien voor boetes en juridische kosten.
Operationele verstoringen:
Cyberaanvallen kunnen kritieke systemen platleggen, wat kan leiden tot grootschalige verstoringen van diensten.
Kun je een cyberaanval voorkomen?
Cybersecurity is een kat-en-muisspel. Cybersecurity software wordt continu verbeterd om cybercrimineel voor te zijn, maar in de praktijk zijn cyberaanvallen niet helemaal te voorkomen. Wel kun je – aan de hand van het Zero-Trust principe – je organisatie optimaal beschermen tegen een cyberaanval. Dit principe werkt op de volgende manieren:
Zero Trust:
Zoals de naam al verraadt, wordt niemand vertrouwd. Zowel binnen als buiten het netwerk, wordt iedereen als een potentiële bedreiging beschouwd.
Strikte identiteitsverificatie:
Alle gebruikers en apparaten moeten zichzelf identificeren voordat specifieke toegang wordt verleend – door middel van multi-factor authenticatie (MFA).
Minimale toegangsrechten:
Gebruikers en apparaten krijgen alleen toegang tot de gegevens en systemen die ze specifiek nodig hebben voor hun taken (dit wordt ook wel het ‘least privilege’-principe genoemd).
Segmentatie van netwerken:
Netwerken worden opgedeeld in kleinere segmenten met strikte toegang-policies, zodat aanvallers zich niet gemakkelijk kunnen verplaatsen als ze eenmaal binnen zijn.
Continue monitoring en logging:
Alle activiteiten binnen het netwerk worden voortdurend gemonitord en gelogd om afwijkingen of cyberaanvallen te detecteren.
Granulaire toegangscontrole:
Toegang aan systemen en netwerken wordt verleend op basis van context, zoals de identiteit van de gebruiker, het apparaat dat wordt gebruikt, de locatie en de aard van de gevraagde data. Dit wordt ook wel Zero Trust Network Access (ZTNA) genoemd.
Beveiliging van endpoints:
Elk apparaat dat verbinding maakt met het netwerk moet voldoen aan strikte beveiligingsvereisten, zoals actuele antivirussoftware en patchbeheer.
Dynamische aanpassing:
Beveiligingsregels kunnen in realtime worden aangepast op basis van veranderende omstandigheden, zoals nieuwe dreigingen of veranderingen in de netwerkarchitectuur.
Versleuteling van gegevens:
Gegevens worden zowel tijdens de overdracht als in rust versleuteld om te voorkomen dat ongeautoriseerde gebruikers gevoelige informatie kunnen onderscheppen of lezen.
Benieuwd hoe je een cyberaanval kunt voorkomen én hoe je je bedrijf optimaal beschermt?
Route443 services
DIGITAL DEFENSE REVIEW
In een tijd waarin digitale bedreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel om uw digitale landschap grondig te begrijpen en te beveiligen. Een Digital Defense Review is hierbij een onmisbaar instrument. Als uw toegewijde cybersecurity-dienstverlener willen we benadrukken waarom een Digital Defense Review van cruciaal belang is en hoe het aanzienlijke waarde toevoegt voor u, onze klant.
CYBER Projecten
In de wereld van cybersecurity is implementatie van strategieën en adviezen van cruciaal belang. Onze Projectenafdeling vormt de ruggengraat van deze uitvoering, in nauwe samenwerking met onze Strategieafdeling.
SOC++
Bij Route443 begrijpen we dat effectieve cybersecurity verder gaat dan detectie en reactie. Onze SOC++ dienst biedt een uitgebreide, proactieve benadering die verder kijkt dan de traditionele Security Operations Centers (SOC). Een van onze belangrijkste specialisaties is identiteitsbeveiliging, omdat we weten dat 90% van de cyberaanvallen begint met het compromitteren van een identiteit.
Cyber CONSULTANCY
Onze Consultancy Afdeling is de plek waar de best opgeleide security specialisten op alle niveaus en kennisgebieden samenkomen om onze klanten te ondersteunen, te adviseren en bij te staan bij interne security projecten.
CYBER STRATEGIE
In de snel evoluerende wereld van cybersecurity speelt de strategieafdeling van Route443 een cruciale rol. Deze afdeling fungeert als het kloppende hart dat continu de vinger aan de pols houdt bij de nieuwste ontwikkelingen in de cyberwereld.
CYBER EXPERIENCE CENTER
In een wereld waarin digitale dreigingen steeds geavanceerder worden, is het essentieel dat organisaties niet alleen investeren in technologie, maar ook in de bewustwording en ontwikkeling van hun medewerkers. Route443 speelt hierop in met de ontwikkeling van een Cyber Experience Center, een innovatieve hub waar cybersecurity-expertise, onderzoek en educatie samenkomen.