Wie is verantwoordelijk voor mijn Cyber beleid?

Een veelvoorkomende misvatting in organisaties is dat cybersecurity simpelweg een onderdeel is van IT. Niets is minder waar. Cybersecurity vraagt om een aparte, strategische benadering die nauw verbonden is met de bedrijfsvoering en risicomanagement, niet enkel met IT-systemen. De vraag “Wie is verantwoordelijk?” wordt dus steeds complexer, vooral in een wereld waar de meeste organisaties hun systemen, data en processen naar de cloud brengen. Maar het verplaatsen van alles naar de cloud vrijwaart je niet van verantwoordelijkheid. Het blijft essentieel dat je organisatie zelf de regie houdt over beveiliging en risico’s.

IT versus Cybersecurity: 2 verschillende werelden

Hoewel IT en cybersecurity vaak hand in hand gaan, zijn ze fundamenteel verschillend in hun focus. IT houdt zich bezig met het opzetten en beheren van systemen, netwerkverbindingen, en software, terwijl cybersecurity specifiek gaat over het beschermen van gegevens, systemen en netwerken tegen dreigingen en aanvallen. Waar IT meestal reactief is — denk aan het oplossen van storingen of het herstellen van systemen — is cybersecurity proactief: het draait om het voorkomen van incidenten en het beheersen van risico’s.

Daarom is het van groot belang om je cyberbeleid los te koppelen van IT en cybersecurity een strategische rol binnen de organisatie te geven. Het scheiden van deze twee verantwoordelijkheden zorgt ervoor dat je niet alleen bezig bent met het blussen van brandjes, maar dat je ook structureel je digitale risico’s beheert.

Gedeelde verantwoordelijkheid in de cloud

Veel bedrijven brengen hun data en processen naar de cloud, in de veronderstelling dat de verantwoordelijkheid voor beveiliging daarmee volledig bij de cloudprovider ligt. Dit is een gevaarlijke aanname. Cybersecurity in de cloud is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de organisatie en de cloudleverancier. De provider kan de infrastructuur beheren, maar de beveiliging van data, toegangsrechten en applicaties binnen die cloudomgeving is nog steeds een taak van je eigen organisatie. Dit betekent dat jouw organisatie actief betrokken moet zijn bij het beheer van die omgevingen, om ervoor te zorgen dat de juiste beveiligingsmaatregelen zijn getroffen.

NIS2: Hoofdelijke aansprakelijkheid en betrokkenheid van de business

Met de komst van NIS2 worden de regels rondom cybersecurity aangescherpt, vooral voor bedrijven die onder deze richtlijn vallen. Eén van de meest opvallende aspecten van NIS2 is de nadruk op hoofdelijke aansprakelijkheid van het management. Dit betekent dat het bestuur van een organisatie persoonlijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor het niet naleven van beveiligingsmaatregelen of voor nalatigheid in cyberrisicomanagement. Dit vereist actieve betrokkenheid van het management en de business in het cybersecurity beleid. Cybersecurity is daarmee niet langer een ‘IT-probleem’, maar een bedrijfsrisico dat op de strategische agenda van de directie moet staan.

Risk management versus Incident management

Een effectief cyberbeleid is geen kwestie van achteraf reageren op incidenten, maar van proactief risico’s beheersen. Cybersecurity is in de kern risk management: het identificeren van mogelijke bedreigingen, het beoordelen van de impact, en het nemen van maatregelen om risico’s te verkleinen voordat er incidenten plaatsvinden. Dit staat in contrast met het traditionele IT incident management, dat zich vaak richt op het herstellen van systemen en processen nadat een probleem zich voordoet.

Door cybersecurity op te nemen in je risicomanagementstrategie, kun je de business beschermen tegen potentiële verliezen, reputatieschade en verstoring van bedrijfsprocessen. Dit maakt het een bedrijfskritisch proces, dat verder gaat dan alleen technische oplossingen.

De rol van Route443

Bij ROUTE443 helpen we je om cybersecurity op de juiste manier te integreren in je bedrijfsvoering. We begeleiden je in het scheiden van IT en cybersecurity, het opstellen van een helder risicobeheerbeleid, en het invullen van de gedeelde verantwoordelijkheden bij werken in de cloud. Daarnaast helpen we je om te voldoen aan de strenge eisen van NIS2, zodat je organisatie niet alleen voldoet aan de wettelijke normen, maar ook beter beschermd is tegen cyberdreigingen.

Conclusie

De verantwoordelijkheid voor cybersecurity ligt niet alleen bij IT of je cloudprovider. Het is een gedeelde, strategische verantwoordelijkheid waarbij de business en het management actief betrokken moeten zijn. Het scheiden van IT en cybersecurity, gecombineerd met een focus op risicomanagement, zorgt voor een proactieve aanpak die je organisatie beschermt en compliant maakt met regelgeving zoals NIS2.

Route443 services

DIGITAL DEFENSE REVIEW

In een tijd waarin digitale bedreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel om uw digitale landschap grondig te begrijpen en te beveiligen. Een Digital Defense Review is hierbij een onmisbaar instrument. Als uw toegewijde cybersecurity-dienstverlener willen we benadrukken waarom een Digital Defense Review van cruciaal belang is en hoe het aanzienlijke waarde toevoegt voor u, onze klant.

CYBER Projecten

In de wereld van cybersecurity is implementatie van strategieën en adviezen van cruciaal belang. Onze Projectenafdeling vormt de ruggengraat van deze uitvoering, in nauwe samenwerking met onze Strategieafdeling.

SOC++

Bij Route443 begrijpen we dat effectieve cybersecurity verder gaat dan detectie en reactie. Onze SOC++ dienst biedt een uitgebreide, proactieve benadering die verder kijkt dan de traditionele Security Operations Centers (SOC). Een van onze belangrijkste specialisaties is identiteitsbeveiliging, omdat we weten dat 90% van de cyberaanvallen begint met het compromitteren van een identiteit.

Cyber CONSULTANCY

Onze Consultancy Afdeling is de plek waar de best opgeleide security specialisten op alle niveaus en kennisgebieden samenkomen om onze klanten te ondersteunen, te adviseren en bij te staan bij interne security projecten.

CYBER STRATEGIE

In de snel evoluerende wereld van cybersecurity speelt de strategieafdeling van Route443 een cruciale rol. Deze afdeling fungeert als het kloppende hart dat continu de vinger aan de pols houdt bij de nieuwste ontwikkelingen in de cyberwereld.

CISO AS A SERVICE

In het huidige digitale landschap is cybersecurity een absolute prioriteit. Maar niet elke organisatie heeft de middelen om een fulltime Chief Information Security Officer (CISO) in dienst te nemen. Dit is waar CISO as a Service om de hoek komt kijken.

CYBER EXPERIENCE CENTER

In een wereld waarin digitale dreigingen steeds geavanceerder worden, is het essentieel dat organisaties niet alleen investeren in technologie, maar ook in de bewustwording en ontwikkeling van hun medewerkers. Route443 speelt hierop in met de ontwikkeling van een Cyber Experience Center, een innovatieve hub waar cybersecurity-expertise, onderzoek en educatie samenkomen.

Cyber Academy

In de snel veranderende wereld van cybersecurity is het essentieel dat professionals beschikken over actuele kennis en vaardigheden. De Route443 Academy biedt een innovatieve aanpak voor het opleiden van medewerkers, waarbij leren en werken hand in hand gaan.