Cybersecurity
Bijna alles en iedereen werkt digitaal. Van werken in de cloud tot apparaten die op wifi-verbinding werken. Het zorgt voor meer efficiëntie en productiviteit, maar vergroot ook het risico op een cyberaanval. Cybersecurity is niet langer een luxe of een taak onderaan de prioriteitenlijst: het is een noodzakelijke maatregel om bestaansrecht te behouden.
Wat is cybersecurity?
Cybersecurity, ook wel bekend als IT-beveiliging of informatiebeveiliging, beschermt tegen online aanvallen. Hierbij worden systemen, netwerken en programma’s beveiligd tegen digitale aanvallen.
Bij Route443 doen we dat op basis van het ‘zero trust’-principe. Dit is gebaseerd op het principe dat geen enkele gebruiker of applicatie vertrouwd wordt. “Never trust, always verify” luidt hierbij het credo.
Wat is het doel van cybercriminelen?
Cybersecurity zet je in om cybercriminelen buiten de deur te houden. Vaak wordt gedacht dat alleen grote organisaties hier slachtoffer van worden, maar niets is minder waar. We zien steeds vaker dat juist kleine organisaties worden getroffen. Cybercriminelen kiezen de weg van de minste weerstand: een deur met een simpel slot is sneller opengebroken dan een deur met driepuntslot. Dat geldt ook voor je beveiliging online.
In de meeste gevallen is financiële winst het hoofddoel van cybercriminelen om een online aanval te plegen. Dat wordt op een van de volgende manieren gedaan:
- Ransomware: op de computer wordt ransomware geplaatst, waardoor de gegevens als het ware worden ‘gegijzeld’. In ruil voor losgeld wordt de data weer teruggegeven.
- Phishing: met phishing worden creditcardgegevens gestolen of bankrekeningen leeggehaald. Vaak ontvangt het slachtoffer valse e-mails of WhatsApp-berichten met een link.
- Identiteitsdiefstal: er wordt persoonlijke informatie verkregen om fraude te plegen, met als doel bijvoorbeeld rekeningen leeg te halen of leningen op naam af te sluiten.
- Illegale handel: verkoop van gestolen gegevens, zoals creditcardnummers, persoonlijke gegevens of bedrijfsgeheimen, op het dark web.
- Industriespionage: Bedrijven en staten kunnen cyberaanvallen uitvoeren om bedrijfsgeheimen, intellectueel eigendom of strategische informatie van concurrenten te stelen. Dit kan resulteren in een oneerlijk concurrentievoordeel en economische schade aan de doelwitorganisatie.
Daarnaast zijn kleinere bedrijven vaak ook een middel om privacygevoelige informatie te ontfutselen bij grotere spelers. Steeds vaker kiezen grote bedrijven voor leveranciers die voldoen aan hun cybersecurity niveau, om daarmee hun eigen gegevens beter te beschermen.
Zero trust binnen cybersecurity
Om je bedrijfsdata, klanten, medewerkers en imago optimaal te beveiligen, is het belangrijk om niets en niemand online te vertrouwen. Dat doen we met het Zero Trust-principe bij Route443. Dit principe gaat ervan uit dat elke poging tot toegang, ongeacht de bron, als potentieel schadelijk wordt beschouwd. Dit zijn enkele basisprincipes van Zero Trust binnen cybersecurity:
Geen enkele toegang wordt standaard vertrouwd
In een Zero Trust-model wordt geen enkele entiteit – of het nu gaat om gebruikers, apparaten of applicaties – automatisch vertrouwd. Zelfs niet binnen het eigen netwerk. Elke toegangspoging wordt grondig gecontroleerd en gevalideerd.
Strikte identiteitsverificatie
Voor iedere toegangspoging wordt een grondige verificatie van de identiteit van de gebruiker, het apparaat en de applicatie uitgevoerd. Dit omvat vaak multi-factor authentication (MFA), waarbij meerdere verificatiemethoden worden gebruikt om toegang te verlenen.
Microsegmentatie
Het netwerk wordt opgedeeld in kleinere, geïsoleerde segmenten of zones en toegang tussen deze segmenten wordt strikt gecontroleerd. Dit beperkt de bewegingsvrijheid van aanvallers binnen het netwerk in geval van een inbreuk.
Beperkte toegangsrechten (least privilege)
Niet alles en iedereen krijgt automatisch volledige toegang. Dit wordt per gebruiker (en apparaat) bepaald. Er wordt toegang gegeven tot de benodigde niveaus. Dit minimaliseert de potentiële schade als een account of apparaat wordt aangevallen.
Continu monitoring en logging
Alle activiteiten binnen het netwerk worden continu gemonitord en gelogd. Ongebruikelijke of verdachte activiteiten worden snel gedetecteerd en onderzocht. Dit helpt bij het vroegtijdig opsporen van mogelijke beveiligingsincidenten.
Dynamische en contextuele toegang
Toegangsbeslissingen worden dynamisch en contextueel gemaakt, gebaseerd op factoren zoals de locatie van de gebruiker, het type apparaat, het tijdstip en het gedragspatroon. Dit betekent dat zelfs als een gebruiker succesvol is geverifieerd, soms aanvullende controles worden uitgevoerd voordat toegang wordt verleend, afhankelijk van de context.
Encryptie en databeveiliging
Gegevens worden altijd versleuteld, om ervoor te zorgen dat ze niet leesbaar zijn voor onbevoegde partijen. Dit beschermt gevoelige informatie tegen afluisteren en diefstal.
Met de nieuwe NIS2-richtlijnen wordt cybersecurity éxtra belangrijk
Cybersecurity beschermt niet alleen je bedrijf, het is – met de nieuwe NIS2-richtlijn – straks ook een noodzakelijk goed. Overheden gaan er met deze richtlijn strenger op toezien dat bedrijven bepaalde veiligheidsmaatregelen naleven. Vanaf uiterlijk 2025 moeten bepaalde organisaties aan deze richtlijn voldoen. Ook als je niet direct onder deze richtlijn valt, is het belangrijk dat je alsnog bezig bent met de naleving ervan. In de toekomst ben je – als je hier niet aan voldoet – voor veel bedrijven niet meer relevant als potentiële samenwerkingspartner.
Daarnaast bescherm je met het naleven van de NIS2-richtlijnen je bedrijfsdata, imago, klanten en medewerkers. Met onze Digital Estate Review krijg je inzicht in je digitale landschap, worden risico’s blootgelegd en ontvang je advies om aan de juiste regelgeving te voldoen. Denk aan NIS2, maar bijvoorbeeld ook aan regelgeving zoals de GDPR, HIPAA en CCPA.
Route443 services
DIGITAL DEFENSE REVIEW
In een tijd waarin digitale bedreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel om uw digitale landschap grondig te begrijpen en te beveiligen. Een Digital Defense Review is hierbij een onmisbaar instrument. Als uw toegewijde cybersecurity-dienstverlener willen we benadrukken waarom een Digital Defense Review van cruciaal belang is en hoe het aanzienlijke waarde toevoegt voor u, onze klant.
CYBER Projecten
In de wereld van cybersecurity is implementatie van strategieën en adviezen van cruciaal belang. Onze Projectenafdeling vormt de ruggengraat van deze uitvoering, in nauwe samenwerking met onze Strategieafdeling.
SOC++
Bij Route443 begrijpen we dat effectieve cybersecurity verder gaat dan detectie en reactie. Onze SOC++ dienst biedt een uitgebreide, proactieve benadering die verder kijkt dan de traditionele Security Operations Centers (SOC). Een van onze belangrijkste specialisaties is identiteitsbeveiliging, omdat we weten dat 90% van de cyberaanvallen begint met het compromitteren van een identiteit.
Cyber CONSULTANCY
Onze Consultancy Afdeling is de plek waar de best opgeleide security specialisten op alle niveaus en kennisgebieden samenkomen om onze klanten te ondersteunen, te adviseren en bij te staan bij interne security projecten.
CYBER STRATEGIE
In de snel evoluerende wereld van cybersecurity speelt de strategieafdeling van Route443 een cruciale rol. Deze afdeling fungeert als het kloppende hart dat continu de vinger aan de pols houdt bij de nieuwste ontwikkelingen in de cyberwereld.
CYBER EXPERIENCE CENTER
In een wereld waarin digitale dreigingen steeds geavanceerder worden, is het essentieel dat organisaties niet alleen investeren in technologie, maar ook in de bewustwording en ontwikkeling van hun medewerkers. Route443 speelt hierop in met de ontwikkeling van een Cyber Experience Center, een innovatieve hub waar cybersecurity-expertise, onderzoek en educatie samenkomen.