Cybercrime

Waar we vroeger alles lokaal opsloegen – op een usb-stick of (wie kent ‘m nog) de Floppy – werken we nu massaal in de cloud. Een centrale plek waar we samenwerken met bedrijfsgevoelige informatie. Of wat dacht je van het uitgebreide netwerk op kantoor: daarmee kun je gemakkelijk vanaf je computer documenten printen voor je collega twee etages hoger.

Online werken wordt steeds efficiënter en gemakkelijker. Maar brengt ook risico’s met zich mee: de cijfers op het gebied van cybercrime waren nog nooit zo hoog. Tijd om ons te verdiepen in de gevaren van cybercrime. En nog belangrijker: de juiste oplossingen aan te dragen. Op deze pagina vertellen we meer over de wereld van cybersecurity en cybercrime.

Wat is cybercrime?

Cybersecurity, ook wel bekend als IT-beveiliging of informatiebeveiliging, beschermt tegen online aanvallen. Hierbij worden systemen, netwerken en programma’s beveiligd tegen digitale aanvallen.

Bij Route443 doen we dat op basis van het ‘zero trust’-principe. Dit is gebaseerd op het principe dat geen enkele gebruiker of applicatie vertrouwd wordt. “Never trust, always verify” luidt hierbij het credo.

De verschillende soorten cybercrime

Er zijn verschillende soorten cybercrime. Hieronder vind je een greep uit de verschillende criminele activiteiten:

Hacking

Een hacker dringt ongeautoriseerd binnen in computersystemen of netwerken om informatie te stelen, gegevens te wijzigen of schade aan te richten. Voorbeelden zijn het kraken van wachtwoorden of het uitbuiten van software-kwetsbaarheden.

Phishing

Bij phishing worden mensen misleid om gevoelige informatie los te peuteren. Het gaat hier om informatie zoals wachtwoorden of creditcardnummers. Cybercriminelen doen dit door  zich voor te doen als een betrouwbare entiteit via e-mail, websites of whatsapp.

Identity Theft

Hierbij stelen cybercriminelen persoonlijke informatie, zoals sociale zekerheidsnummers of bankgegevens, om fraude te plegen. Vaak door zich voor te doen als een ander persoon – dit is een vorm van phishing.

Malware

Bij deze vorm van cybercrime wordt schadelijke software zoals virussen, wormen, trojans en ransomware gebruikt om computers te infecteren, gegevens te stelen of systemen te beschadigen. Ransomware vergrendelt bijvoorbeeld de toegang tot gegevens totdat losgeld wordt betaald.

Denial of Service (DoS) en Distributed Denial of Service (DDoS) Aanvallen

Bij een D(D)oS-aanval wordt een website of netwerk overlast – waardoor het onbeschikbaar wordt voor de legitieme gebruikers.

 

De gevolgen van cybercrime

Cybercrime kost bedrijven veel geld. Uit onderzoek van TNO kost cybercrime onze economie jaarlijks 9 miljard euro. Niet alleen financiële schade, maar ook imago-problemen en klantverlies zijn een direct gevolg van cybercrime. Hieronder zetten we de grootste gevolgen van cybercrime op een rij:

Reputatieschade door cybercrime

Als organisatie wil je privacygevoelige informatie beschermen, zeker als je werkzaam bent in een sector zoals de zorg. Patiënten en partners vertrouwen erop dat zorginstellingen hun gegevens veilig beheren. Een datalek of cyberaanval kan dat vertrouwen ernstig schaden, wat vaak leidt tot klantverlies. Daarnaast krijg je – bij een groot lek – waarschijnlijk ook te maken met negatieve aandacht van de media. Dit zorgt niet alleen voor korte termijn reputatieschade, maar ook voor problemen op de lange termijn.

Problemen in de operatie

Cybercrime kan ertoe leiden dat belangrijke IT-systemen worden stilgelegd. Hierdoor ontstaan vertragingen, foute informatieverwerking en kan in de zorg- of voedingssector onveilig zijn.

Juridische gevolgen door cybercrime

Een datalek waarbij privacygevoelige informatie op straat komt te liggen, is in strijd met de GDPR-wetgeving. Als organisatie heb je een meldplicht wanneer een cyberaanval jouw organisatie heeft geraakt. Je kunt te maken krijgen met juridische procedures of je bedrijfsactiviteiten komen onder een vergrootglas te liggen.

Financiële gevolgen van cybercrime

Cybercrime heeft altijd financiële gevolgen. De reputatieschade, problemen in de operatie en mogelijk juridische gevolgen kosten veel geld. Daarnaast ben je kosten kwijt aan het herstel van de aanval en het verbeteren van beveiligingssystemen.

Helaas komt cybercrime vaker voor dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat hackers naar schatting binnen kunnen dringen bij 93% van de bedrijven? Deels omdat het een kat-en-muisspel is en anderzijds omdat veel organisaties cybersecurity niet serieus genoeg nemen. Met cybersecurity van Route443 wordt je online omgeving continu gemonitord, voldoe je aan de laatste richtlijnen op het gebied van cybersecurity én blijft je bedrijfsdata beschermd volgens de laatste ontwikkelingen.

Cybercrime voorkomen met Route443

Om je bedrijfsdata, klanten, medewerkers en imago optimaal te beveiligen, is het belangrijk om niets en niemand online te vertrouwen. Dat doen we met het Zero Trust-principe bij Route443. Dit principe gaat ervan uit dat elke poging tot toegang, ongeacht de bron, als potentieel schadelijk wordt beschouwd. Dat doen we onder andere op de volgende manieren:

✓ Strikte identiteitsverificatie op basis van MFA
✓ Microsegmentatie van het netwerk
✓ Beperkte toegangsrechten voor iedere medewerker: dit wordt per gebruiker en apparaat bepaald
✓ Continue monitoring en logging
✓ Dynamische en contextuele toegang
✓ Encryptie en databeveiliging

Daarnaast is het met de nieuwe NIS2-richtlijn niet alleen wenselijk, maar simpelweg noodzakelijk om aan de slag te gaan met cybersecurity. Wil je relevant blijven in de markt. Benieuwd hoe Route443 je kan helpen met het voorkomen van cybercrime?

Of neem vrijblijvend contact op met ons

Route443 services

DIGITAL DEFENSE REVIEW

In een tijd waarin digitale bedreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel om uw digitale landschap grondig te begrijpen en te beveiligen. Een Digital Defense Review is hierbij een onmisbaar instrument. Als uw toegewijde cybersecurity-dienstverlener willen we benadrukken waarom een Digital Defense Review van cruciaal belang is en hoe het aanzienlijke waarde toevoegt voor u, onze klant.

CYBER Projecten

In de wereld van cybersecurity is implementatie van strategieën en adviezen van cruciaal belang. Onze Projectenafdeling vormt de ruggengraat van deze uitvoering, in nauwe samenwerking met onze Strategieafdeling.

SOC++

Bij Route443 begrijpen we dat effectieve cybersecurity verder gaat dan detectie en reactie. Onze SOC++ dienst biedt een uitgebreide, proactieve benadering die verder kijkt dan de traditionele Security Operations Centers (SOC). Een van onze belangrijkste specialisaties is identiteitsbeveiliging, omdat we weten dat 90% van de cyberaanvallen begint met het compromitteren van een identiteit.

Cyber CONSULTANCY

Onze Consultancy Afdeling is de plek waar de best opgeleide security specialisten op alle niveaus en kennisgebieden samenkomen om onze klanten te ondersteunen, te adviseren en bij te staan bij interne security projecten.

CYBER STRATEGIE

In de snel evoluerende wereld van cybersecurity speelt de strategieafdeling van Route443 een cruciale rol. Deze afdeling fungeert als het kloppende hart dat continu de vinger aan de pols houdt bij de nieuwste ontwikkelingen in de cyberwereld.

CISO AS A SERVICE

In het huidige digitale landschap is cybersecurity een absolute prioriteit. Maar niet elke organisatie heeft de middelen om een fulltime Chief Information Security Officer (CISO) in dienst te nemen. Dit is waar CISO as a Service om de hoek komt kijken.

CYBER EXPERIENCE CENTER

In een wereld waarin digitale dreigingen steeds geavanceerder worden, is het essentieel dat organisaties niet alleen investeren in technologie, maar ook in de bewustwording en ontwikkeling van hun medewerkers. Route443 speelt hierop in met de ontwikkeling van een Cyber Experience Center, een innovatieve hub waar cybersecurity-expertise, onderzoek en educatie samenkomen.

Cyber Academy

In de snel veranderende wereld van cybersecurity is het essentieel dat professionals beschikken over actuele kennis en vaardigheden. De Route443 Academy biedt een innovatieve aanpak voor het opleiden van medewerkers, waarbij leren en werken hand in hand gaan.