Prof. dr. ir. Harald Vranken

Prof. dr. ir. Harald Vranken (1969) voltooide meerdere studies aan de Technische Universiteit Eindhoven op gebied van informatie- en communicatietechnologie en promoveerde daar in 1998. Van 1998 tot 2005 werkte hij als senior scientist bij het gerenommeerde NatLab van Philips Research, waar hij onderzoek deed naar methoden en technieken om complexe digitale chips efficiënt te kunnen testen, onder meer via zelf-testen. Sinds 2006 is hij werkzaam bij de Open Universiteit en ligt zijn focus op cyber security. Tevens is hij sinds 2014 verbonden op basis van detachering aan de Digital Security groep van de Radboud Universiteit.

 

Vranken werd in 2023 benoemd tot hoogleraar Cyber Security bij de faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit. Hij geeft er leiding aan de onderzoekslijn die kwetsbaarheden in moderne ICT-technologieën op gebied van security en privacy analyseert en oplossingen aandraagt om deze te verhelpen. Een zwaartepunt in dit onderzoek is de toepassing van AI om security en privacy te verbeteren, als ook de security en privacy van AI-gebaseerde systemen. Het onderzoek concentreert zich op technische aspecten van cyber security binnen het vakgebied informatica, en legt ook een verbinding met onderzoek aan de Open Universiteit op gebied van information security management in het vakgebied informatiekunde.

 

In de afgelopen jaren heeft Vranken onderwijs gegeven aan de Open Universiteit en de Radboud Universiteit op gebied van netwerk security, web security en software security. Ook heeft hij talloze trainingen en lezingen gegeven. Vranken heeft onder andere onderzoek gedaan naar de toepassing van virtuele labs in security onderwijs, bestuurlijke aspecten van informatiebeveiliging, internetbeveiliging en de gebruikersvriendelijkheid van beveiligingsmaatregelen. Hij was in 2017 een van de eerste wetenschappers die publiceerde over het buitensporige energieverbruik dat gepaard gaat met de beveiliging van cryptocurrency’s zoals bitcoin, hetgeen leidde tot wereldwijde media-aandacht. In de laatste vijf jaren is zijn onderzoek met name gericht op de toepassing van AI voor cyber security. Hij onderzoekt hoe AI kan worden toegepast om sporen van kwaadaardige activiteiten, zoals botnets, te detecteren in internetverkeer en hoe AI kan helpen om beveiligingsproblemen te vinden in de broncode van software.

Route443 services

DIGITAL DEFENSE REVIEW

In een tijd waarin digitale bedreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel om uw digitale landschap grondig te begrijpen en te beveiligen. Een Digital Defense Review is hierbij een onmisbaar instrument. Als uw toegewijde cybersecurity-dienstverlener willen we benadrukken waarom een Digital Defense Review van cruciaal belang is en hoe het aanzienlijke waarde toevoegt voor u, onze klant.

CYBER Projecten

In de wereld van cybersecurity is implementatie van strategieën en adviezen van cruciaal belang. Onze Projectenafdeling vormt de ruggengraat van deze uitvoering, in nauwe samenwerking met onze Strategieafdeling.

SOC++

Bij Route443 begrijpen we dat effectieve cybersecurity verder gaat dan detectie en reactie. Onze SOC++ dienst biedt een uitgebreide, proactieve benadering die verder kijkt dan de traditionele Security Operations Centers (SOC). Een van onze belangrijkste specialisaties is identiteitsbeveiliging, omdat we weten dat 90% van de cyberaanvallen begint met het compromitteren van een identiteit.

Cyber CONSULTANCY

Onze Consultancy Afdeling is de plek waar de best opgeleide security specialisten op alle niveaus en kennisgebieden samenkomen om onze klanten te ondersteunen, te adviseren en bij te staan bij interne security projecten.

CYBER STRATEGIE

In de snel evoluerende wereld van cybersecurity speelt de strategieafdeling van Route443 een cruciale rol. Deze afdeling fungeert als het kloppende hart dat continu de vinger aan de pols houdt bij de nieuwste ontwikkelingen in de cyberwereld.

CISO AS A SERVICE

In het huidige digitale landschap is cybersecurity een absolute prioriteit. Maar niet elke organisatie heeft de middelen om een fulltime Chief Information Security Officer (CISO) in dienst te nemen. Dit is waar CISO as a Service om de hoek komt kijken.

CYBER EXPERIENCE CENTER

In een wereld waarin digitale dreigingen steeds geavanceerder worden, is het essentieel dat organisaties niet alleen investeren in technologie, maar ook in de bewustwording en ontwikkeling van hun medewerkers. Route443 speelt hierop in met de ontwikkeling van een Cyber Experience Center, een innovatieve hub waar cybersecurity-expertise, onderzoek en educatie samenkomen.

Cyber Academy

In de snel veranderende wereld van cybersecurity is het essentieel dat professionals beschikken over actuele kennis en vaardigheden. De Route443 Academy biedt een innovatieve aanpak voor het opleiden van medewerkers, waarbij leren en werken hand in hand gaan.