Transitie naar een succesvolle, moderne cloud security strategie

Transitie naar een succesvolle, moderne cloud security strategie

Wat is Microsoft Azure?
Microsoft Azure is het cloudplatform van Microsoft voor het bouwen, implementeren en beheren van services en applicaties. Je kunt Azure als Infrastructure as a Service (IaaS) gebruiken. Hierbij draaien je workloads, services en applicaties op een server in een of meerdere datacenters van Microsoft in plaats van op je eigen hardware.

Maar dat is niet het enige. Azure biedt ook veel Platform as a Service en Software as a Service oplossingen. Hiermee kun je respectievelijk gebruikmaken van een volledige ontwikkel- en implementatieomgeving en van een complete oplossing inclusief het gebruik van gehoste toepassingen en apps, zoals Microsoft Office 365.

Voordelen van de Cloud
Cloud computing verandert organisaties ten goede. Als je de belangrijkste voordelen om over te stappen op de Cloud bij elkaar optelt, levert dat onderaan de streep meer omzet en minder risico op. 

Schaalbaarheid
Bedrijven die een snelle groei doormaken, zullen ook hun infrastructuur moeten aanpassen aan de veranderende behoeften. Als je on-premise werkt, is dat een tijdrovende klus.
Om je omgeving of applicatie draaiende te houden, zul je moeten schalen of piekbelasting. Dit houdt in dat je extra harde schijven moet regelen, maar als je normale gebruik lager uitvalt heb je ongebruikte resources en dat kost geld. Zonde!


Beveiliging
Een van de grootste zorgen omtrent het overstappen op de Cloud is de beveiliging. Want als jij op afstand bij je data kan komen, kan een cyber crimineel dat toch ook? De security van cloud omgevingen dient daarom secure-by-design geïmplementeerd te worden. Daarbij onderscheiden we vijf lagen: identiteiten, endpoints (devices), (web) applicaties, data en natuurlijk de infrastructuur. Daarnaast dien je je security strategie te baseren op drie cruciale pijlers: protect (bescherming), detect (monitoring) en respond (opvolging). 

Kostenbesparing
Als je on-premise werkt, moet je alle hardware zelf aanschaffen. De IT manager of systeembeheerder moet back-ups maken, updates doorvoeren en ervoor zorgen dat de machines te allen tijde up-and-running zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de aanschaf van licenties voor het operating system en benodigde software. Zonde van de inzet en kosten van je IT personeel. Deze medewerkers kun je beter inzetten om je organisatie verder te helpen op het gebied van digitalisering.
 Als je in de Cloud werkt, betaal je uitsluitend voor wat je echt nodig hebt (pay per use) en dat kun je maandelijks op-en   afschalen. Dit houdt ook in dat je weinig tot geen downtime hebt. Al bij al kun je met de overstap naar de Cloud besparen op onnodige kosten.

Of ze nu on-premise, publiek of privaat zijn, cloud-oplossingen zijn voor de meeste organisaties anno nu een logische stap. Een omgeving die altijd klaar is voor de toekomst. Een omgeving die volledig is gebaseerd op de nieuwste stabiele technologie, met gebruik van het Microsoft Azure platform.