Hoe MET ggz met Route443 de digitale transformatie versnelde

MET ggz biedt geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke begeleiding vanuit verschillende locaties in Limburg. Met ruim 700 medewerkers helpen ze mensen met psychische klachten en bieden ze ondersteuning bij maatschappelijke uitdagingen. De organisatie ontstond uit een fusie van RIAGG (geestelijke gezondheidszorg) en RIBW (maatschappelijke begeleiding). In 2019 stond de organisatie voor een belangrijke keuze: doorgaan met een verouderde IT-infrastructuur of de stap maken naar een moderne, flexibele – en veilige! – werkomgeving. In deze case deelt Jos Demandt, Manager Informatievoorziening en ICT bij MET ggz, hoe Route443 hielp bij deze transformatie en wat dit betekent voor hun zorgverlening.

‘Met Route443 als professionele, betrouwbare én innovatieve partner voel ik me meer relaxed in een wereld vol cyberdreigingen’

ICT moet een enabler zijn, geen last

Toen ik in 2017 bij MET ggz binnenkwam, trof ik een organisatie aan met grote frustraties rond ICT. Lange inlogtijden, systemen die vaak uitvielen, slechte dienstverlening van IT-partners – je kunt het zo gek niet bedenken of het kwam voor. De organisatie zag ICT puur als bijzaak, terwijl het juist een enabler moet zijn, het fundament van onze zorgverlening. Want laten we eerlijk zijn: als je vandaag de dag alles nog via een houtje-touwtje-systeem moet doen, dat is niet werkbaar. Moderne zorg verdient moderne tools.

De uitdaging: meer dan techniek alleen

We stonden voor een dubbele uitdaging. Ten eerste moesten we ICT gebruiksvriendelijker maken. En misschien nog wel belangrijker: de organisatie was zich ook niet bewust van de technologische dreigingen van de toekomst. Men dacht: wij zijn van de gezondheidszorg, ICT is bijzaak. Maar in de moderne zorg is dat onhoudbaar. Gelukkig kreeg ik het vertrouwen van de Raad van Bestuur om hier verandering in te brengen. Ik vroeg carte blanche en die kreeg ik ook – een essentiële voorwaarde om de hele organisatie in beweging te krijgen.

Route443: van security-expert naar transformatiepartner

Ik kende Edwin van den Broek, de managing director van Route443, al van een vorige werkgever. We sparden regelmatig over onze situatie, waarbij het gebruikelijk was om alles ‘in de kluis te stoppen’. Toegang tot data ging via allerlei sloten en wachtwoorden, die mensen dan weer opschreven in notitieblokjes – wat natuurlijk zijn eigen risico’s en tijdverlies met zich meebracht. Vanuit die gesprekken kwam Edwin met ideeën voor een heel andere architectuur.

Oorspronkelijk deed Route443 vooral security-onderzoek voor ons. Maar toen we na een aanbestedingstraject met meer dan 100 ICT-partners niemand konden vinden die ons volledige vraagstuk kon oppakken, heb ik Edwin uitgedaagd: ‘Zou jij dit niet voor ons willen bouwen?’ Die uitdaging ging hij aan. En wat hij beloofde, heeft hij waargemaakt.

Een veilige en flexibele basis voor moderne zorg

Iedereen kreeg een notebook en smartphone, en daar waar mogelijk pasten we direct single sign-on-functionaliteit toe. Dit bevorderde niet alleen de mobiliteit, maar ook de flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Of je nu thuis verslagen wilt uittypen of op een van onze behandellocaties moet zijn – het kon ineens allemaal. De migratie verliep vrijwel onmerkbaar voor de organisatie. En toen, drie weken na de laatste migratie, kwam de COVID-19-lockdown. Zoals onze Geneesheer Directeur Heidi Croonen het verwoordde: ‘Wat fijn dat die nieuwe werkplek op tijd is ingevoerd. Letterlijk een geluk bij een ongeluk!’

Van beheer naar regie

Een belangrijke strategische keuze die we hebben gemaakt, is om te stoppen met zelf ‘onder de motorkap’ sleutelen. We wilden niet langer beheren, maar regisseren. Dat betekende dat we bewust kozen voor een aanpak waarbij iedere partij zich richt op zijn eigen unieke kracht.

Voor onze digitale werkplek werken we samen met een aantal gespecialiseerde partners. Microsoft beheert de publieke cloud-omgeving, Route443 is verantwoordelijk voor de security-architectuur en monitoring, en Bevio runt de servicedesk voor onze medewerkers. Daarnaast zijn de applicatieleveranciers, zoals die van onze EPD- en HR-oplossingen, verantwoordelijk voor hun eigen functionaliteiten.

Als IT-team houden wij de regie in handen. Wij sturen de partners aan, beheren de applicaties en zorgen dat alles naadloos aansluit op wat onze zorgmedewerkers nodig hebben. Want daar draait het uiteindelijk om: dat onze mensen hun werk goed kunnen doen en onze cliënten de beste zorg krijgen.

Meer dan een leverancier dankzij een sterk team van specialisten

Route443 is een cruciale partner, en zeker geen standaard IT-leverancier. Het is een club superspecialisten die verder kijken dan alleen security. In ons Change Advisory Board hebben ze een doorslaggevende stem – als zij vinden dat een verandering onze veiligheid in gevaar brengt, gaat het niet door, hoe aantrekkelijk de businesscase ook lijkt.

Wat ik enorm waardeer, is dat Route443 geen urenfabriek is zoals veel consultancybedrijven. Ze leveren echte meerwaarde voor een faire prijs. Als iets snel gaat, gaat het snel. Het aantal uren vliegt nooit uit de bocht zoals ik dat soms wel bij andere leveranciers zie gebeuren.

Continue waakzaamheid in een risicovolle wereld

Cybercrime is tegenwoordig een lucratief businessmodel. Criminelen kiezen steeds vaker voor digitale inbraak – het is minder risicovol en levert meestal meer op dan traditionele criminaliteit.

Als IT-manager zie ik de impact die een geslaagde cyberaanval heeft. Het raakt niet alleen het bedrijf als geheel, maar heeft ook traumatische gevolgen voor de betrokken mensen.

Route443 monitort 24/7 onze omgeving. Het systeem reageert automatisch op bedreigingen – als iemand bijvoorbeeld vanuit een ongebruikelijke locatie probeert in te loggen, blokkeert het systeem dat direct.

De nieuwe NIS2-wetgevingonderstreept het belang van cybersecurity in de zorg. De zorg moet blijven draaien, ook nu we door toenemende geopolitieke spanningen dagelijks pogingen zien om cruciale infrastructuur te verstoren. De Zero Trust-architectuur van Route443 geeft me het vertrouwen dat wij goed beschermd zijn.

Een transformatie die zich terugbetaalt

De nieuwe omgeving levert ons een aanzienlijke besparing op in exploitatiekosten. Alles is nu als dienst afgenomen, waardoor de kosten maandelijks inzichtelijk en voorspelbaar zijn. Bovendien hebben we minder supportcalls dan voorheen. Maar het belangrijkste is dat onze zorgprofessionals zich kunnen focussen op waar ze goed in zijn: het helpen van onze cliënten.

Meer weten?

Wil je ook een veilige basis voor je digitale transformatie? Je digitale toekomst begint hier.

Route443 services

DIGITAL DEFENSE REVIEW

In een tijd waarin digitale bedreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel om uw digitale landschap grondig te begrijpen en te beveiligen. Een Digital Defense Review is hierbij een onmisbaar instrument. Als uw toegewijde cybersecurity-dienstverlener willen we benadrukken waarom een Digital Defense Review van cruciaal belang is en hoe het aanzienlijke waarde toevoegt voor u, onze klant.

CYBER Projecten

In de wereld van cybersecurity is implementatie van strategieën en adviezen van cruciaal belang. Onze Projectenafdeling vormt de ruggengraat van deze uitvoering, in nauwe samenwerking met onze Strategieafdeling.

SOC++

Bij Route443 begrijpen we dat effectieve cybersecurity verder gaat dan detectie en reactie. Onze SOC++ dienst biedt een uitgebreide, proactieve benadering die verder kijkt dan de traditionele Security Operations Centers (SOC). Een van onze belangrijkste specialisaties is identiteitsbeveiliging, omdat we weten dat 90% van de cyberaanvallen begint met het compromitteren van een identiteit.

Cyber CONSULTANCY

Onze Consultancy Afdeling is de plek waar de best opgeleide security specialisten op alle niveaus en kennisgebieden samenkomen om onze klanten te ondersteunen, te adviseren en bij te staan bij interne security projecten.

CYBER STRATEGIE

In de snel evoluerende wereld van cybersecurity speelt de strategieafdeling van Route443 een cruciale rol. Deze afdeling fungeert als het kloppende hart dat continu de vinger aan de pols houdt bij de nieuwste ontwikkelingen in de cyberwereld.

CISO AS A SERVICE

In het huidige digitale landschap is cybersecurity een absolute prioriteit. Maar niet elke organisatie heeft de middelen om een fulltime Chief Information Security Officer (CISO) in dienst te nemen. Dit is waar CISO as a Service om de hoek komt kijken.

CYBER EXPERIENCE CENTER

In een wereld waarin digitale dreigingen steeds geavanceerder worden, is het essentieel dat organisaties niet alleen investeren in technologie, maar ook in de bewustwording en ontwikkeling van hun medewerkers. Route443 speelt hierop in met de ontwikkeling van een Cyber Experience Center, een innovatieve hub waar cybersecurity-expertise, onderzoek en educatie samenkomen.

Cyber Academy

In de snel veranderende wereld van cybersecurity is het essentieel dat professionals beschikken over actuele kennis en vaardigheden. De Route443 Academy biedt een innovatieve aanpak voor het opleiden van medewerkers, waarbij leren en werken hand in hand gaan.